Ondersteunde Communicatie

Ondersteunde communicatie verwijst naar een breed scala aan strategieën, technieken en hulpmiddelen die worden gebruikt om de communicatie te verbeteren of mogelijk te maken voor mensen die moeite hebben met verbale spraak of die andere communicatieve belemmeringen ervaren. Bij de meeste kinderen en jongeren met meervoudige beperkingen is er sprake van een belemmering in de communicatievaardigheden.

Bij MVG zorg staat communicatie centraal in onze zorg en begeleiding van kinderen en jongvolwassenen met een beperking. We begrijpen dat ieder kind uniek is en dat communicatie voor hen vaak een uitdaging kan zijn. Daarom zetten wij ons dagelijks in om zowel verbaal als non-verbaal de behoeften en emoties van de kinderen te ondersteunen in het uiten van hun gedachten en gevoelens.

Bij MVG zorg is communicatie meer dan alleen woorden; het is de brug naar vertrouwen, begrip en persoonlijke groei. Onze organisatie is gespecialiseerd in het bieden van ondersteunde communicatie. We zijn trots op onze toewijding aan dit specialistische werk en de positieve impact die we kunnen hebben op het leven van kinderen en hun families. Ons team staat klaar om kinderen te begeleiden op hun communicatieve reis, waarbij we voortdurend streven naar innovatie en effectiviteit in onze aanpak van ondersteunde communicatie. Door het ondersteunen en aanleren van deze vaardigheden wordt het voor een kind mede mogelijk om ´mee te doen´. Onze expertise stelt ons in staat om kinderen te begeleiden die voorheen niet in staat waren om te communiceren, en hen te helpen bij het integreren van ondersteunde communicatiemiddelen zoals spraakcomputers in hun dagelijks leven.

MVG Zorg medewerkers met een kind in speeltuin
MVG Zorg medewerker en een kind gebruiken spraakcomputer

“Communicatie meer dan alleen woorden; het is de brug naar vertrouwen, begrip en persoonlijke groei.”

Methoden en technieken

Voor kinderen die zich moeilijk of niet verbaal kunnen uitdrukken, maken wij gebruik van diverse hulpmiddelen zoals pictogrammen spraakplanken en spraakcomputers. Deze tools helpen hen om zich duidelijker uit te drukken en zich beter begrepen te voelen. Om het kind te helpen zich uit te drukken, te begrijpen en deel te nemen aan communicatieve interacties op een manier die past bij hun behoeften en capaciteiten

Maatwerkoplossingen

Onze aanpak is volledig afgestemd op de individuele behoeften en capaciteiten van elk kind dat we ondersteunen. We geloven in een multidisciplinaire aanpak en werken nauw samen met logopedisten om een allesomvattende communicatiestrategie te ontwikkelen.

De focus ligt op het creëren van een communicatieomgeving die inclusief, effectief en functioneel is voor het kind. We willen hiermee maatwerkoplossingen bieden die niet alleen de communicatievaardigheden van het kind verbeteren, maar ook hun zelfvertrouwen, autonomie en sociale interacties bevorderen.